Simina Mistreanu

Poveste cu Pepsi si Coca-Cola

„Extraterestrul” Coca-Cola a aparut in 1990 cu un statement clar: suntem un brand occidental, puteti arunca o privire acolo unde nu vi se permitea pana acum – spre capitalism. Pepsi, pe de alta parte, era acolo din anii ’60, cei drept, distribuit in sistem Pile-Cunostinte-Relatii. „Pepsi” devenise un substantiv comun, la fel ca „xerox” sau „adidas”. Dar Coca-Cola venea cu primele reclame profesioniste, cu camioane rosii si angajati cu salopete apretate.

Asa a inceput razboiul cola al Romaniei postcomuniste. Catalin Lascu, omul care a stat la carma marketingului Coca-Cola si apoi Pepsi in ultimii 15 ani, povesteste amintirile de pe campul de lupta.

Pe Lascu l-am descoperit atunci cand a lasat un comentariu pe Wall-Street la un interviu pe care il luasem lui Thomas Moradpour, directorul de marketing al Pepsi Europe. L-am contactat apoi, curioasa sa stiu cine e omul care a introdus conceptul dual Pepsi Light – Pepsi Max. Am stabilit pe la jumatatea lui august ca vrem sa construim o mica istorie a Coca-Cola si Pepsi, in pasi de marketing. Varianta finala a fost publicata abia vinerea trecuta, dupa ce interviul iar apoi textul au facut multe drumuri dus-intors intre noi.   

Rezultatul e o poveste personala care se intinde pe 15 ani si se opreste in cate un nod de marketing, pe care il descalceste, pentru a merge apoi mai departe. E un material care reuseste sa transmita multa informatie, dar si sa recreeze putin din atmosfera care domnea intre managerii acelor vremuri.

Catalin Lascu se gandeste sa scrie o carte. O asteptam cu interes.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: