Simina Mistreanu

Aprilie 24, 2008

Un scriitor despre cititorii sai

Filed under: events, personale — animist @ 8:40 pm

 

 

 

 

 

Pierzi controlul asupra modului in care e perceputa cartea ta din momentul in care i-ai dat drumul spre tipografie. Cartile lui Orhan Pamuk sunt interpretate diferit in fiecare colt al lumii. Daca europenii cauta printre randuri argumente pentru care Turcia ar trebui sa adere la Uniunea Europeana si subtilitati despre problema turco-franceza a kurzilor, asta nu inseamna ca Pamuk scrie despre UE si kurzi.

Daca americanii vor sa inteleaga, din cartile lui Pamuk, ce inseamna islamismul si cum arata teroristii care le-au daramat turnurile, asta nu inseamna ca Pamuk scrie despre islamism si terorism.

Daca asiaticii incearca sa gaseasca in cartile lui Pamuk echilibrul dintre pastrarea traditiilor si infruptarea din bucuriile Occidentului, asta nu inseamna ca Pamuk scrie despre traditii si echilibru.

Daca jurnalista de la EVZ crede ca alb, rosu si negru – culori ce se regasesc in titlurile cartilor lui Pamuk formeaza spectrul pietrei filosofale, asta nu inseamna ca Pamuk isi imbraca scrisul in simbolism.

Pamuk spune ca a renuntat deja sa-si mai bata capul cu modul in care cititorii lui ii interpreteaza cartile. Stie ca ei vor gasi intelesuri pe care el nu a vrut sa le dea si ca ii vor citi cartile in alte limbi si limbaje decat cele in care el le-a scris. Pamuk nu incearca sa explice esenta vietii si rostul Turciei in lume. El vrea sa scrie romane frumoase. Povesti despre lucruri pe care le-a trait si despre Istanbulul pe care il cunoaste. Atat.

Daca Pamuk nu a vorbit, la conferinta de miercuri, despre studiile lui de jurnalism, asta nu inseamna ca evita sa-si aminteasca de o cale pe care nu a apucat sa o urmeze. Nu este un jurnalist ratat. Este, pur si simplu, un om care s-a inscris la o facultate ca sa-si amane stagiul militar.

Foto: Cotidianul

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: