Simina Mistreanu

Octombrie 14, 2007

De weekend (Esq.2)

Filed under: esquire, personale, publishing — animist @ 11:58 pm

esqrooct.jpg

Mi-am petrecut parte din seara de duminica in compania numarului din octombrie al revistei Esquire. Imi dadeam seama, pe masura ce o citeam, ca intru in starea de relaxare, familiaritate si curiozitate copilareasca pe care o aveam cand ma intorceam seara acasa si reluam lectura intrerupta a unui roman cu ale carui personaje ma imprietenisem… Ca sa n-o mai dam in metafore, despre esq.oct urmatoarele:

Cristian Lupsa: „Jurnalismul pe care il invatasem in America ma facuse dependent de povestile oamenilor. Gasisem o mare doza de umanitate in modul in care erau spuse, una de care presa din Romania nici nu are habar”. Exact asta ne arata Cristian in „Portretul de familie” pe care l-a schitat luna aceasta: un altfel de jurnalism, unul in care se spun povesti, cu sinceritate dar fara patetism. Povestea familiei Lupsa, lipsita de istorie, a bunicului care incercase fara succes sa devina gazetar, a lui Momo care acum vorbeste mai mult decat inainte. Un articol extrem de personal, despre reconstructia amintirilor, presarat cu bucati din mail-urile studentului american catre familia de acasa… Dupa materialul cu Nemescu de luna trecuta, articolul asta m-a convins sa ma inscriu la cursul de jurnalism narativ, pe care Cristian Lupsa il preda la CJI 🙂

Absolut genial, pictorialul cu universitari. La pagina 109, prof. univ. dr. Marian Petcu. Prietenii stiu de ce.

Materialul Iuliei Blaga despre Iosif Viehmann, un respectat speolog roman, care la varsta de 82 de ani inca mai face experimente de izolare in pesteri, pentru a testa functionarea ceasului biologic atunci cand mintea iti e deconectata de orice aparate care masoara trecerea timpului.

Alex-Bradut Ulmanu vorbeste, in acest numar, despre stereotipuri si despre romanii care au tendinta de a se stampila reciproc, in functie de zonele geografice din care provin. Ca aradeanca venita in Capitala, subscriu intru totul ideilor insirate in articol. Si sa stiti ca nu e tocmai usor sa explici aproximativ lunar ca „miticii nu sunt chiar atat de naspa”. Si dupa 10 minute de argumente solide, blanda renuntare: „ei, poate am avut eu noroc pana acum”.

„Senzationalele aventuri ale celebrului detectiv particular Juanito William Bond” – copios si amuzant, nou si tonic. Proza, altfel spus. De Florin Lazarescu.

Si mi-a mai placut articolul importat despre Scarlett Johanson. Sub scuza orei la care scriu, as zice un fel de „new media pe hartie”, care imbina registrele vocile si sursele, la nivel de continut, si textul cu poze si cu sagetute, la capitolul imagine.

Gata, dorm, ca e cazul.

Reclame

3 comentarii »

  1. Hehe! Tare! Înseamnă că ne vedem acolo dacă mă selectează. 🙂 Abia aştept.

    Comentariu de Goriulian — Octombrie 18, 2007 @ 9:55 pm

  2. Daaa, ar fi tare. Eu, insa, m-am inscris cu doua ore si ceva dupa deadline. Sper sa mai fie luat in considerare. Si sper sa ma/ne si selecteze. Ei, vedem 🙂

    Comentariu de animist — Octombrie 21, 2007 @ 9:48 pm

  3. […] mai scris despre revista asta in septembrie si in octombrie. Erau primele mele intalniri cu o colectie de bucati de jurnalism special. Un jurnalism care cauta […]

    Pingback de Esquire de mai « Simina Mistreanu — Iunie 1, 2008 @ 7:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: